יום שישי, 27 בספטמבר 2013

דיאטה אחרי החגים

מסוף שבוע לחג, מחג לסוף שבוע, מפגשים עם חברים, טיולים, השלמת שעות שינה והרבה אוכל טעים - וגם לדברים טובים אלה יש סוף. וחבל, רק התחלתי להתרגל... אבל הנה החגים כבר מאחורינו והחופש הבא - חוה"מ פסח - נראה רחוק מדי ובלתי ניתן להשגה. בינתיים, אחרי כל ארוחות החג הטובות, הגיע הזמן למשהו קל יותר.
בעלי העמיד בפניי אתגר - הביא שלושה סוגי קטניות ודגנים (היה מבצע בסופר...). ניסיתי כמה וריאציות לתבשילים קלים, נפלאים ומשביעים. אליהם אפשר לשדך מנת ירקות נפלאה ולוותר על תוספת בשרית - כי כבר אכלנו יותר מדי בשר בחג...
תבשיל חיטה

מצרכים בסיסיים:
4 כפות שמן זית
1 בצל גדול קצוץ
100 גר` (2 כפות גדושות) רסק עגבניות
2 כוסות חיטה, מושרית במים 10 דקות
4 כוסות מים רותחים
תיבול: מלח, פלפל, פפריקה אדומה מתוקה, 1/4 כפית סחוג או פפריקה אדומה חריפה
הכנה:
לחמם את השמן בסיר ולטגן את הבצל עד להזהבה.
להוסיף את הרסק ואת התבלינים וכוס מים רותחים, לערבב ולהביא לרתיחה.
להוסיף את החיטה ושלוש כוסות מים נוספות, לערבב ולכסות את הסיר. לבשל על אש נמוכה כ-20 דקות עד לספיגת הנוזלים. מדי פעם לערבב, יש לתבשיל נטייה לא נעימה להידבק לתחתית הסיר.
לסגור את האש, לערבב ולהשאיר מכוסה כ-5-10 דקות נוספות.
אופציות לגיוון:
2-3 שיני שום, להוסיף בשלב הטיגון של הבצל
1 פלפל - לחתוך לרצועות דקות - להוסיף בשלב טיגון הבצל
1-2 עגבניות קצוצות - להוסיף בשלב טיגון הבצל 
אופציות לשילוב דגנים: 
להוריד כמות החיטה לכוס אחת, לבשל לפי המתכון עם 2 כוסות מים כ-15 דקות. להוסיף 1 כוס ג`ריש (בורגול עדין) + 2 כוסות מים רותחים ולבשל 10 דקות נוספות.
אופציה נוספת לשילוב דגנים עם קטניות - להוסיף 1/2 כוס עדשים כתומות ועוד כוס מים רותחים עבור העדשים. מעולה! 

תוספת נפלאה לתבשיל חיטה (או קוסקוס או אורז לבן) - גיבץ`, תערובת ירקות ברוטב עגבניות. ג`יבץ` אמיתי מתחילים בטיגון ורק בסוף משלימים באפיה. אבל אם כבר אנחנו בכיוון בריא יותר - מצאתי את הגרסה שלי לגיבץ` שהיא הכי טעימה לי וגם אפויה, ורק את הרוטב מבשלים בצד. מקור להשראה - על בסיס מתכון מתוך הספר הצמחוני המעולה באמת "המטבח הצמחוני של "על השולחן". גם פה הרבה מקום לגיוון, אפשר לשנות כמויות,  להוסיף / להוריד ירקות לפי הטעם האישי ובהתאם לנמצא במקרר.
גיבץ` ירקות אפויים

מצרכים:
1 בצל גדול חתוך לחצאי טבעות
2 פלפלים צבעוניים חתוכים לקוביות גדולות
1 דלורית או כ-300 גר` דלעת, חתוכה לקוביות גדולות
2 קישואים, חתוכים לקוביות גדולות
1 חציל, חתוך לקוביות גדולות
250 גר` פטריות שמפיניון טריות, פרוסות
כ-5 כפות שמן זית
תיבול: מלח, פלפל שחור גרוס
לרוטב עגבניות:2 עגבניות קצוצות גס
600 גר` עגבניות כתושות ברסק
2 כפות שמן זית
כ-3/4 כוס מים רותחים
תיבול: מלח, פלפל שחור גרוס, כפית סוכר, טימין
הכנה:
לערבב את כל הירקות עם השמן, מלח ופלפל, לסדר בתבנית אפיה גדולה. לכסות בנייר כסף.
לאפות בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות כ-20 דקות, עד שהירקות מתרככים.
במקביל לבשל את כל מרכיבי הרוטב בסיר קטן על הגז כרבע שעה.
להסיר את נייר הכסף, לצקת את הרוטב על הירקות, לערבב ולאפות כ-20 דקות נוספות, עד שהרוטב מצטמצם והירקות מוכנים.

אין תגובות:

פרסום תגובה